FRENCH MACARONS yummy!! yummy!!







pic: credit to cik google


Bahan-Bahan:

110 gm serbuk badam / serbuk koko jugak 
225 gram gula icing
4 biji putih telur (gred A)
50 gram gula kastor/gula halus


Pewarna Makanan (ikut citarasa anda)
Esen Vanilla ( sedikit)



Filling:

3 biji telur (putih telur sahaja)
1 cawan gula
1 cawan butter tanpa garam
(kacau sehingga sebati)


Alternatif: 
boleh gunakan filling yang ready made


Alatan:


Piping bag 
Dulang pembakar


Cara-cara: 

1. Campurkan serbuk badam dan gula icing dan ayakkan.(ketepikan dahulu)-Bahan A. 


2. Masukkan putih telur dan gula kastor, pukul sehingga sebati . 


3. Campurkan semua bahan BAHAN A ke dalam adunan putih telur+gula kastor serta pewarna makanan, kacau hingga pewarna mesra dengan bahan2 tersebut. 


4. Masukkan dalam piping beg


5. Pipekan setiap satu macaroon demgan jarak  2cm (sebaiknya alaskan dulang pembakar dengan kertas parchment( ada jual kat kedai bakeri)


6. Biarkan dahulu dalam masa 5-10 minit


7. Hiaskan diatas macaroon dengan chocolate rice atau lain2 (ikut citarasa)


8. Bakar dalam 12-15 minit ( 150 degree celcius)


9. Keluarkan dari oven utk proses letakkan filling. (proses seperti membuat sandwich)