CATATAN HARI INI: BURASAK: MAKANAN TRADISI BUGIS

nasi
potong lebihan daun

letak nasi atas daun
bentukkan/tekan untuk mampatkan nasi

nasi sudah di mampatkan dan di bentuk
bungkus semula
menjadi seperti ini
bentuk yang sama besar
di susun untuk di bungkus dengan daun yang besar
masukkan dalam dulang
sesudah di bungkus, sulam dengan tali.

sulam dengan berhatihati ye supaya daun xpecah
contoh sulaman/ikatan.. boleh juga buat cm ni
tapi selalunya.. kene buat cm ni..
sulam dengan kemas kalau x kene marah..ahahaha.
masukkan dalam periuk
rebus 6-8 jam, kene jaga.. jgn sampai air kering, nanti kene jerit ngn nenek
dah cukup 8jam... angkat dan toskan
hmmmm...sedapnye!!!
da siap di tos

siap di hidang










dengan ini
saya ingin mengucapkan
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 
MAAF ZAHIR & BATIN
kepada semua pembaca blog saya